Építész kamarai tagdíj - 2014

2014. március 10.
A MÉK 2013. november 15-i Küldöttgyűlésének döntése értelmében a 2014. évi kamarai tagdíj 48000,- Ft, melyet Alapszabályunk értelmében két részletben, május 20-ig, illetve október 20-ig kell rendezni.
A hatályos 1996. évi LVIII. törvény szerint pedig a kettős kamarai tagoknak a tagdíj 70 %-át, azaz 33600,- Ft-ot kell megfizetni.

Jogosultságok a 266/2013. (VII.11.) Korm. rendelet szerint

2014. február 25.


A MÉK 2/2014. (01. 17.) sz. elnökségi szakmai állásfoglalása a 266/2013. (VII.11.) Korm. rendelet szerinti új jogosultságok alkalmazásáról
(lásd mellékletben):

Megváltozott az ügyfélfogadási rend - Új számlaszám az eljárási illetékre

2014. február 12.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal
Építésigazgatási Irodájának ügyfélfogadási rendje
megváltozott. További információ ITT.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata új számlaszámot nyitott pl. az ÉTDR eljárás illetékének megfizetésére, részletek a város honlapján.

Bővebben...


Schmidl Ferenc Építészeti Díj

2014. január 31.
Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata megalapította a "Schmidl Ferenc Építészeti Díjat".

Schmidl Ferenc Székesfehérvár kiemelkedően fejlődő időszakának, az 1930-40-es éveknek meghatározó építész egyénisége volt. A „Schmidl Ferenc Építészeti Díj” elismerésben az az építész tervező részesülne, aki Székesfehérvár közigazgatási területén belül, 1990. után megvalósult építészeti alkotása révén hozzájárult Székesfehérvár városképének fejlődéséhez, építészeti kultúrájának előmozdításához, az épített környezet minőségének javításához.

Az évente egy építésznek adományozható díj pályázati felhívását minden év február 28-ig teszik közzé, a díj átadására az Építészet Világnapja alkalmából tartott rendezvényen kerül sor, minden év októberének első hétfőjén.

A 2014. évi kiírás ITT olvasható.

Scmidl Ferenc életrajza (Csutiné Schleer Erzsébet szerkesztésében), a díjról szóló közgyűlési előterjesztés a mellékletben:

Mario Botta a Bálnában, Budapesten!

2014. január 29.
  
   Nemzetközi Építészkongresszus
   2014. március 8. szombat
   Budapest, Bálna Budapest (CET)

   Mario Botta, Kas Oosterhuis, Tham &
   Videgård, Erik Nobel, Martha Thorne az 
   idei Nemzetközi Építészkongresszuson!
 
További részletek, jelentkezés a tervlap.hu oldalán.

E-építési napló gyakorlóteszt

2014. január 29.
A Belügyminisztérium a Lechner Lajos Tudásközpont Nonprofit Kft. közreműködésével az elektronikus építési napló mind szélesebb körben való megismerése, valamint a napló  alkalmazásban, naplóvezetésben való tájékozottsága érdekében mindenki számára elérhető felületen lehetőséget biztosít tudásának elmélyítésére.
 
Az ismeret bővítésének elősegítése céljából – az oktatóanyag és DEMO alkalmazás mellett - önellenőrzés keretében gyakorlóteszt kitöltésére van mód, mely elérhető 2014. január 28-ától az Országos Építésügyi Nyilvántartás „Bemutató alkalmazások” fülén.
 
Sok sikert kívánunk a teszt kitöltéséhez!

Gyakorlóteszt indítása

Budapest, 2014. január
Belügyminisztérium
Építésügyi Főosztály

Tájékoztatás a továbbképzésről - MÉK elnökségi szakmai állásfoglalása

2014. január 23.
A MÉK elnöksége a továbbképzési rendszer átalakításával kapcsolatosan az alábbi szakmai állásfoglalást adja ki:
1.    A kötelező továbbképzés tematikája az új rendelet szerint 2014. jan. 1-től megváltozott, a korábbi továbbképzési pályázaton kiadott akkreditáció birtokában kötelező továbbképzést folytatni a kamarai akkreditációval ellentétben a jogszabály szerint csak 2013. dec. 31-ig lehetett.

2.    A 2014. jan. 1. előtt teljesített kötelező továbbképzéseket a MÉK elnöksége érvényes kötelező továbbképzésnek tekinti az új rendszerben is.

3.    A korábbi, 2007. jan. 1. – 2013. dec. 31. között megszerzett szabadon választható továbbképzési pontokat érvényesnek tekinti, azok beszámíthatóak lesznek a „szakmai továbbképzés” terezett rendszerében is. A szakmagyakorló továbbképzésben megszerzett ismeretei a jogszabály logikája szerint 5 év alatt avulnak el, nem a rendeletváltozás hatálybalépési dátumával.

4.    A szakmagyakorlók egyénileg végzett továbbképzési teljesítményei (önképzés), melyek 2014. jan. 1. előtt a régi rendelet hatálya alatt történtek, ezért a régi rendelet szerinti „továbbképzési pontok” a szakmagyakorlókat megilletik. Ezeket a pontokat a MÉK a 266/2013. (VII.11.) Korm. rendelet szerint felállítandó Továbbképzési Bizottsága kérelemre megállapítja, az igazolásokat kiadja.

5.    A jelenleg „szabadon választható továbbképzés” kategóriában érvényes továbbképzési akkreditációval rendelkező képzések folytathatóak, a MÉK célja az, hogy az azokra korábban a MÉK Továbbképzési Szakbizottsága által megállapított továbbképzési pontok érvényesek maradnak a „szakmai továbbképzés” megújítandó rendszerében is.


YBL EMLÉKÉV - 2014

2014. január 08.Az 1814. április 6-án született Ybl Miklós
gazdag életműve,
amely egyaránt nemzeti és európai kincsünk,
országunkat meghatározó alkotásai,
“országjobbító” törekvései,
éveken át viselt közéleti tisztségei a városi képviselőtestületben,
a Fővárosi Közmunkák Tanácsában,
a Magyar Mérnök és Építész Egyletben,
választott tagsága a parlament főrendi házában
példamutató és követendő érték.
Régi adósságot törlesztünk, ha
a Bicentenáriumi Évet méltón megünnepeljük,
hogy az ő neve fémjelezze a 2014-es Emlékévet,....

(Idézet a 2014-es Emlékévre létrehozott honlapról )


Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Megyei Építészek Kamarája