Fejér Megyei Építőipari Nívódíj - 2015 (díjazott épületek)

2015. június 03.
2015. május 29-én Székesfehérváron, a Gazdaság Házában (Hosszúsétatér 4-6.) átadták az idei Fejér Megyei Építőipari Nívódíjakat.
Díjazott épületek:
- lakóépület - Székesfehérvár, Nyitrai u.30.
- Mátyás király emlékmű - Székesfehérvár, Fő u. - Ady Endre u.
- lakóépület - Nadap, Templom köz 5.


A díjazottaknak gratulálunk!

Bővebben...


Építők Napja - 2015. május 29 - 30.

2015. május 26.
Idén május 29 - 30-án kerül megrendezésre a hagyományos Építők Napja.
2015. május 29-én, pénteken 10:00 órától "Építőipari konferencia" lesz a Gazdaság Házában ( FMKIK Székház - 8000 Székesfehérvár, Hosszúsétatér 4.). További információ, jelentkezés ITT.
A konferencián kerül átadásra a 2015. évi Fejér Megyei Építőipari Nívódíj.
2015. május 30-án, szombaton "ÉPÍTŐK NAPJA" a hagyományok jegyében rendezvény lesz a Vörösmarty Mihály Ipari Szakképző Iskolában. (Székesfehérvár Balatoni u. 143.) A kulturális programokon túl kiállítás lesz a Nívódíjas épületekről, továbbá a Fejér Megyei Építészek Kamarája a Velence, Bence-hegyi kilátó tervpályázatára készített, nem díjazott munkákból rendez kiállítást a tornateremben.
A hivatalos programon túl bográcsban, FÉK-módra készült étel, ital mellett várjuk kamaránk tagjait egy kötetlen beszélgetésre.
Meghívó a mellékletben:

V. Szoborünnep - 2015. május 29 - 31.

2015. május 25.
A MAGYAR SZOBRÁSZOK és ÉPÍTÉSZEK – KÖZSZOBROK - ÉPÜLETSZOBRÁSZAT ÜNNEPE


A "Szoborünnep" az építészet és szobrászat, a szobrászat és épületszobrászat együtthatását népszerűsítő, az Ybl Egyesület rendezésében 2011 óta évente megvalósuló program.
Az egész országban mindenütt van lehetőség a szobrászok, szobrok, építészet és szobrászat kapcsolatának ünneplésére, a köztéri szobor közterén együtt örülhet az adott kis közösség a művészet, a szépség megnyilvánulásának.
A budapesti program:
  • május 29. péntek 18 óra - A KIÁLLÍTOTT TÁRGY MAGA A MŰTEREM
  • május 30. szombat 10 óra - SZOBROK MENTÉN „KERENGŐTŐL” A KÖRÚTIG
  • május 30. szombat 15 óra - A MEGÚJULT KOSSUTH TÉR
  • május 31. vasárnap 18 óra – záróprogram „AZ EPRESKERT”
További részletek a mellékletben:

Együttműködési megállapodást kötött a Miniszterelnökség a mérnök és az építész kamarával

2015. május 14.
Együttműködési megállapodást írt alá Lázár János a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) és a Magyar Építész Kamara (MÉK) elnökeivel, a legfontosabb közös feladatok között a miniszter az építésüggyel kapcsolatos állami bürokrácia jelentős csökkentését és az európai uniós források hatékonyabb és átláthatóbb felhasználását említette.


Hajnóczi Péter, a MÉK elnöke kiemelte: az egyszerűsítés a legfontosabb az építész szakmával kapcsolatos eljárásokban, mert ezeknek a megértése most a szakembereknek is kihívás. A reform végrehajtásakor fontos a differenciáltság, a jogalkotásban lehetőséget kell adni a könnyített eljárásra és a többszintű rendszerek bevezetésére, valamint fontos a különböző építési kategóriák meghatározása is az engedélyezés során - mondta. Egy üdülőfunkciójú épület engedélyezésénél az eljárásnak lényegesen egyszerűbbnek kell lennie, mint egy tízezer négyzetmétert meghaladó épület esetében – fejtette ki.

Forrás, további információ: kormany.hu

Módosult a szakmagyakorlási rendelet

2015. április 30.
Módosult a szakmagyakorlási rendelet – változtak a műemlékekkel kapcsolatos felelős műszaki vezetés szabályai (Forrás: mek.hu)

Figyelem! 2015. március 31-e volt az utolsó nap, amikor még műemléki építményre felelős műszaki vezetői szerződést MV-É szakterületi bejegyzéssel rendelkezők köthettek. 2015- április 1-től ezt kizárólag MV-É-M részszakterületi bejegyzéssel rendelkező felelős műszaki vezetők tehetik.
2015. március 12-től módosult az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről szóló 266/2013. (VII.11.) Korm. rendelet (továbbiakban: „Szakgyr”), amit a kulturális örökség védelmével összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 38/2015. (III.11.) Korm. rendelet ekkor hatályba lépő rendelkezései iktattak be a jogszabály szövegébe.

Bővebben...


Bence-hegyi kilátó ötletpályázat – 2015

Határidő: 2015. február 20.
Tisztelt Pályázók!

A bíráló bizottság zárójelentése elkészült, melynek alapján a Bence-hegyi kilátó ötletpályázat ünnepélyes, sajtónyilvános eredményhirdetésére 2015. április 23-án került sor a felújított Várkert Bazárban. A legjobbnak ítélt három pályázatot Eltér István, a Magyar Építész Kamara alelnöke méltatta.További részletek a vadex.hu oldalán ITT , a kormany.hu oldalán ITT .

Bővebben...


Ügyviteli szünet

2015. április 27.
Kamaránk irodája a MÉK titkári értekezlete miatt 2015. április 28-30-ig ügyviteli szünetet tart.
Németh László - elnök

Árpád-ház Program - Jáky Emlékév

2015. április 16.
A Jáky Emlékév soron következő, igen érdekesnek ígérkező előadása "Az Árpád-ház Program székesfehérvári elemei" címmel április 29-én lesz.


Előadó: Lantay Attila városi főépítész
Helyszín: Jáky József Tagintézmény Díszterme - Székesfehérvár, Deák Ferenc u. 11
Időpont: 2015. április 29.   16:00 óra
További részletek a mellékletben:

Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Megyei Építészek Kamarája