Hírlevél 2024. január

Kedves  Kolléganő /Kolléga!

 

 

 

Jelen hírlevél megküldésével vártam az információra, a jogszabályok változása témában. Végre megérkezett az információ: a jogszabály dömping első nagy cunamija 2024. március első felében fog érkezni. Amikor kijön természetesen a tájékoztatást megteszem. A változásokkal kapcsolatosan a kormányhivatal bevonásával tervezett előadásra 2024. április első  heteiben fog sor kerülni.

 

Az eddig változott jogszabályok nem kardinálisak, pár apró változás jött ki úgy mint:

 

-       PET palackok visszaváltásával kapcsolatos előírások (üzletek kötelezettségei) tesznek kedvezményeket, pld hogy ha csak parkolóhely megszűntetésével tudják pld. konténerben megoldani a visszaváltó berendezés telepítését, akkor az a parkoló szám csökkenést nem eredményezi, ugyan így ha zöldfelületben kerül kialakításara, szintén nem változik a zöldfelületi mutató (zöldfelületi mutató szám alá is mehet a megmaradó zöldfelület) (2024.01.01.-2014.12.31).

 

-       Az egyik rendelet az OTÉK 42. §-ából törölte a bevásárló központok kötelező elektromos autótöltővel való ellátási kötelezettségeit (2025.01.01.-től), aztán egy másik rendelet ugyan azon a napon módosított a 42§-t: parkoló felület max 30%-án lehet megújuló energiaforrást hasznosító berendezést telepíteni (napelemet), ha a helyi rendelt mást nemfogalmaz meg. A napelemmel fedett területet nem kell fásítani, az ott nem telepíthető fákat csoportosan a telek másik részére kell telepíteni, ha ez nem oldható meg, akkor a települési önkormányzattal kell egyeztetni, hogy az adott mennyiségű fát hova telepítse az építtető/beruházó. OTÉK 6 db parkoló után 1 db fa, mint 1 m2 zöldfelületben és ez a zöldfelület ami a fa körül van nem számítható be a szumma zöldfelületbe. (2024.01.01.-2014.12.31).

 

-       ÉTV módosítása: Plaza stoppal kapcsolatosan: az üzletté való rendeltetésmód változtatás a területileg illetékes kormányhivatalnál indul, ha a kialakítandó rendeltetés módváltoztatás keretében 400 m2 feletti az üzlet továbbra is a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalt fogja a hatóság 5 munkanapon belül megkeresni,  szakkérdéssel (szakkérdés 60 napos válaszadási határidővel). (2024.01.01)

 

A MÉK 2023 nyár folyamán kérte a területi kamarákat, hogy az OTÉK-kal kapcsolatosan ha van észrevétel annak jobbá tételére, tegyék meg. Ez újra napirendre került, elindult egy lobbi, hogy az OTÉK ne kerüljön megszűntetésre, hanem inkább legyen pontosítva, a fogalom tára legyen kiegészítve. Ez is a magyar építészetről szóló törvény folyománya/következménye lenne.  A véleményeket itt lehet megtekinteni:

 

https://mek.hu/index.php?link=Kamarai_velemenyek_az__altalanos_telepulesrendezesi_es_epitesi_kovetelmenyekrol_szolo__kormanyrendelethez__jelenleg_OTEK_

 

 

“Jáky József Technikumban a BME”

 

A Jáky József Technikumban tartott Fenes Tamás DLA szaktanára BME-ről előadást, inspirálva a technikusokat a továbbtanulásra. Ezt a rendezvény Kis Zsolt szaktanár, kollégánk bonyolította, melyről a beszámoló itttalálható:

 

https://fejermek.hu/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=8&Itemid=101

 

 

Székesfehérvár Polgármestere és kamaránk első találkozása

 

Az elmúlt héten egyeztetést kezdeményeztünk Székesfehérvár Polgármesterével, Dr Cser Palkovics Andrással, mely jó hangulatban és eredményesen zárult.  A megbeszélésen jelen volt még Bóka Viktor címzetes főjegyző és kamaránk titkára, Szemeti Krisztina. Az önkormányzat támogatja a kamaránk működését, törekszik mind kettő fél az együttműködésre. A legfontosabb dolgok melyek megfogalmazásra kerültek:

 

-       az áprilisi előadásunkat az polgármesteri hivatal dísztermében tarthatjuk majd meg (és reméljük nem csak ezt),

 

-       Molnár Tibor díj korábbi pályázati anyagait a városban tavasszal kiállítjuk, a Rákóczi út 1. sz. előtt (Panoráma Officeépület előtti járda szakaszon),

 

-       ígéretet kaptunk, hogy az Önkormányzat szakmai munkánkat (szakmai rendezvény, szakmai kirándulás) 1 mFt-al támogatni fogja.Ezt a februári közgyűlés fogja megtárgyalni, az ehhez szükséges kérelmet megküldtem a Polgármester úrnak.

 

Kamarák találkozója

 

A Fejér Vármegyei Mérnöki Kamarával is egyeztettünk, ahol az elnökök és a titkárok vettek részt. Dr Szepes Andrással és Kumánovics Györggyel ültünk le tárgyalni. Itt elsődlegesen az együttműködés lehetőségeit vettük számba. Szóba került a Mérnökök Fejérben c. kiadvány tervezett második része, ahol az építész kollégák továbbra is lehetőséget kaphatnának, nagyobb tartalommal. Az első kötet szerkesztésében több kollégánk is részt vett. Az első kötet itt található:

 

https://www.fejermek.hu/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=53&Itemid=198

 

 Esett szó a továbbképzések átfedéseiről, illetve olyan közös előadások szervezéséről melyek mindkettő kamarának érdekes lehet. Itt persze nehezíti a dolgot, hogy nekünk 5 évente meg kell szerezni a szabadon választható 20 továbbképzési pontot a kötelezőn túl, a mérnöki kamarában pedig évente egy nap kötelező oktatás van csak jelenleg. Megfogalmazódott, hogy az iparkamarával a kapcsolatot erősebbre kellene fűzni, közösen.

Share

Vissza

Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Vármegyei Építészek Kamarája