Hírlevél 2024 mácius

Kedves  Kolléganő / Kolléga!

 

 

Az elmúlt héten volt területi elnökök tanácsa (TET) és területi titkárok értekezlete is. Fontos dolgok vannak előkészítés alatt. Ezeket a MÉK országos küldöttgyűlésének jóvá kell hagynia természetesen, akkor válik véglegessé. Ezek a következők:

 

 

-         a területi kamaráknál 2024.október 1.-el megszűnik az etikai és fegyelmi bizottság, 3 hónapos átmeneti időszakkal. Vagyis ezt azt jelenti, hogy október 1. előttietikai ügyet a kamaránknak kell kivizsgálnia, október 1. utánit pedig az MÉK alatt működő etikai és fegyelmi bizottság fogja kivizsgálni. A folyamatban lévő ügyeket 2024.12.31.-el le kell zárni, ellenben ha nem sikerül akkor az új bizottsághoz kerül át, új eljárásra. Az összetétel: Budapesti Építész Kamara 7 főt, Pest Vármegyei Építész Kamara 3 főt, és a többi területi kamara 1-1 főt  (etikai küldöttet) fog biztosítani. Azt az egy főt az Magyar Építészetről szóló trv. értelmében csak taggyűlésen  2024.10.01.után lehet megválasztani (mivel akkortól lesz hatályos a trv. ezen része), de ehhez előtte a MÉK és a FÉK alapszabályát is módosítani kell. Ezekhez is taggyűlést kell összehívnunk. Vagyis ez azt jelenti, hogy akár 3 taggyűlésre is szükség lehet. A MÉK megküldte a tervezett kamaránkra eső költségrészt, melyet első körben elfogadni nem fogunk, mert ez az összeg 770.000 Ft. Természetesen az egy fő etikai küldöttünk mindig az etikai bizottság tagja lesz, ha kamaránkból lévő tagunk ellen van vizsgálat. Ettől függetlenül azért kicsit személytelen lesz.

 

-         Az előző ponthoz csatlakozóan: az  állandó lakcím szerinti illetékességű kamarában való szerepeltetés a tag felelőssége, és ha nem indította meg az átjelentkezését a változást követően 15 napon belül, akkor etikai vizsgálat indulhat ellene (ezért is tartottuk fontosnak az átjelentkezéseket, mely mai napra 1 híján maradéktalanul megvalósult). Az ellenőrzést a minisztérium végzi folyamatosan.

 

-         Nyilvántartott FMV-kés műszaki ellenőrök. Kettő jó hír is nekik: a Magyar Építészetről szóló trv. végrehajtási rendeleteiben fognak kitérni (a MÉK jelenleg is egyeztet, lobbizik a ÉKM-el a részletekről), hogy a szerzett jog ne vesszen el. A kamarákban a korábban nyilvántartottak közül csak felsőfokú (egyetem és főiskola) végzettséggel lehet tag, az ő nyilvántartásba vételi díjukat a TET megszavazta, hogy ne kelljen megfizetni (47.500Ft), ellenben kamarai tagdíjat kell fizetniük 2024. október 1.-től (95.000 Ft), természetesen időarányosan. Azon kollégák, akiknek felsőfokú végzettségük nincs, de FMV vagy MŰE ellenőri jogosultságuk van (B vagy C kategóriás fmv stb.), szerzett jog alapján megtarthatják, kamaránkban továbbra is csak nyilvántartottként fognak szerepelni. Viszont nem felsőfokú végzettséggel már újonnan nem lehet FMV vagy MŰE jogosultságot megszerezni, kiadni. Ha kijönnek a jogszabályok, akkor jelezni fogjuk.

 

-         Főépítészeknek: a MÉK a május végi küldöttgyűlésre az alapszabály módosításba bevezeti a „főépítészi tagozatot”, vagyis ha az alapszabály módosul, akkor utána a FÉK alapszabályát módosítva lehetőség lesz a főépítészeket regisztrálni előbb, mint október 1. Ez azonban nem biztos, hogy dátumilag össze tud jönni, mert a FÉK alapszabály módosítása a törvényszéken 60 napos eljárási idővel történik, soronkívüliségi kérelemmel  is 30 nap.

 

-         Egy új dolog lesz a „tervezői nyilatkozat” használatbavételhez (hatósági igazolvány kérelemhez): egyeztetés folyik a minisztériummal a MÉK részéről, a használatbavételhez (hatósági bizonyítványhoz) szükséges „tervezői nyilatkozat” tartalmáról. Az építésztervezői nyilatkozat hiányában a kamaráknak kell nyilatkozni (ez még ködös mindenkinek). Ez lehetőség a tervező kezében ha pld nem fizették ki, nem ad nyilatkozatot (persze nem zsarolás körét kimerítve). Fontos, hogy legyen aláírt tervezési szerződés. Ebben a nyilatkozatban az eltérésekkel kapcsolatos felelősség vállalása még nem tiszta, egyeztetés folyik róla (a TET úgy véli, hogy nem a tervező felelőssége ha rossz irányba tértek el a kivitelezéskor, és az épület nem felel meg az előírásoknak).

 

 

A fenti pontokban sorolt FÉK alapszabály módosítási kötelezettségek miatt, az első taggyűlésünkkel (melyet március végére terveztünk) lehet, hogy célszerű a MÉK május végi küldöttgyűlést és MÉK alapszabály módosítást megvárni. Erről tájékoztatást időben küldünk.

 

 

Szemeti Krisztina FÉK titkár

 

Karé Krisztián FÉK elnöke

 

Share

Vissza

Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Vármegyei Építészek Kamarája