2013-01-08

Kedves Kolléganők, Kollégák!

Mindenekelőtt boldog (abb) új évet kívánok mindenkinek!

Gondolom sokan forgatjátok a hatályos törvényeket, rendeleteket, én is próbálok eligazodni a ránk szabadított  útvesztőben. Az egyik legfontosabb rendeletet, a 312/2012-t áttanulmányozva bizony vannak kérdéseim !
Ha valaki hasonlókat érez, kérem írja meg kamaránknak ( Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ), mert 2013.01.15-én a Belügyminisztériumban talán lesz lehetőségünk egy továbbképzésen az észrevételeinket az illetékesek felé közvetíteni. Területi kamaránként 3-4 fő vehet részt e rendezvényen, mely személyeket részünkről már lejelentettem. Természetesen más, a most hatályos jogszabályokkal kapcsolatos kérdéseket is fel lehet tenni.

Használjátok honlapunkat ( www.fejermek.hu ), mert megpróbálunk napi információkat feltenni, így:
  • A "Hírek" oldalon építész tervezői álláshirdetést találtok a MÉK oldaláról átvéve.
  • A "Jogszabályok, rendeletek" menüben az e-epites.hu-ról letöltött, lakosságnak szánt tájékoztatók vannak az építésügyi hatósági eljárásokról, melyet nyugodt szívvel ajánlok mindenkinek. ( http://www.fejermek.hu/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=22&Itemid=169) Jó anyagok, érthetően adnak választ a "ránk szabadított  útvesztőben".
A honlap véglegesítése folyamatban van, a saját bemutatkozói oldalak szerkesztéséhez szükséges belépési jelszót rövidesen megkapjátok.

Az ÉTDR-be való belépés (https://www.etdr.gov.hu/) az én gépemen -  bármelyik böngészőt is használva - még elég "döcögős", nem találja a rendszert biztonságosnak. Talán ez is jelent valamit. (?)
Mindenesetre a 312/2012-t elolvasva az építéshatósági kérelmek benyújtásával kapcsolatban a következő az álláspontom:
  • A kérelem nyújtható be papír alapon, vagy elektronikusan, a építészeti-műszaki dokumentáció csak elektronikusan.
  • A tervező a "benyújtott" dokumentációt aláírólappal, vagy elektronikus aláírással hitelesíti.
  • A mai helyzetet ismerve én azt javaslom, hogy a tervek feltöltésével egy időben - az ÉTDR azonosító számmal - papír alapon kellene a kérelmet elindítani (http://www.e-epites.hu/etdr/nyomtatvany) a kérelmező aláírásával, illetékkel. Papír alapon kellene továbbá benyújtani - az ÉTDR azonosító számmal - az aláírólapot.
Véleményem szerint így elindulhatunk a ránk "erőszakolt" úton, most én ezt látom kivitelezhetőnek. Várom észrevételeiteket!

Üdvözlettel: Németh László
Share

Vissza

Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Vármegyei Építészek Kamarája