Energetikai tanúsítás 50 m2 alatt

2013. január 11
Év eleji hírként több média is azt közölte, hogy idén januártól már az
50 m2 alatti épületek eladásánál, bérbeadásánál is kell energetikai tanúsítványt készíteni. A hatályos rendeleteket átolvasva kiderül, hogy ilyenről szó sincs ! 
(176/2008 Korm. rendelet; 7/2006 TNM rendelet)
E téves hírről írt cikket a tervlap.hu  is hírlevelében az alábbiak szerint:

Januártól változnak az épületenergetikai tanúsítványok szabályai

 

Januártól már az 50 négyzetméter alatti épületek eladásánál, illetve bérbe adásánál is kell tanúsítványt készíteni. A lakáshirdetésekben is meg kell adni az épület energetikai besorolását. A tanúsítványok kötelező eleme lett a felújítási javaslat, kivéve, ha nem lehet költséghatékony felújítást végezni. Tovább >>

Levelet írtam a szerkesztőnek, melyben kértem, hogy jelöljék meg a vonatkozó hatályos rendeletet, ami alapján ezt állítják.
Talán ennek hatására is azóta módosították ezt a téves hírt, mely helyreigazítás  a „Tovább>>” alatt olvasható Soltész Ilonának, a Belügyminisztérium Építésügyi Főosztály Építésügyi Európai Uniós Osztály főosztályvezető-helyettesének közbenjárására.

Ettől függetlenül a mai napon is található több, még mindig félrevezető cikk az interneten. Pl.



 

Összefoglalva megállapítható, hogy a jelenleg hatályos rendelkezések szerint az 50 m2 hasznos alapterületű épületek esetében nem kell energetikai
tanúsítást készíteni !

Erre vonatkozóan a honlapunkon is megtalálható értelmezés az irányadó:

http://fejermek.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=42:energetika-50-m2-hasznos-alapterulet-alatt&catid=19&Itemid=166

További hatályos rendelkezés:
A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. tv. 2012. június 1-től hatályos módosítása alapján 2012. június 1-től 2015. december 31-ig meglévő épületben levő lakásra, önálló rendeltetési egységre kötött új bérleti szerződésekhez nem kell energetikai tanúsítványt készíttetni. Az engedmény nem vonatkozik azokra az esetekre, amikor a bérleti szerződés egy teljes épületre szól. Ebben az esetben már a hirdetésnél is fel kell tüntetni az épület energetikai besorolását.
Épületek és önálló rendeltetési egységek eladása esetén továbbra is kell energetikai tanúsítványt készíttetni és a vevő részére azt átadni.
2016. január 1-től teljeskörűen kötelező a meglévő épületek (lakás, önálló rendeltetési egység) eladásakor és egy éven túli bérbeadásakor a tanúsítvány elkészíttetése.


Németh László-elnök
Share

Vissza

Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Vármegyei Építészek Kamarája