Az építési termék betervezésének és beépítésének szabályai

2013. december 09.

 


2013. július 19-étől az építési termékek építménybe történő betervezésének és beépítésének szabályait a 275/2013. (VII.16.) Korm. rendelet rögzíti. Jelenleg tehát az uniós jogszabály (305/2011/EU rendelet), az építési törvény, és a 275/2013. (VII.16.) Korm. rendelet határozza meg az építési termékek beépítésére vonatkozó előírásokat.


Az új szabályozás célja, hogy a tervező által elvárt terméktulajdonságok összhangban legyenek az építőanyag gyártók nyilatkozatával, és ezért az egyes termékcsoportok jellemző felhasználási módjai tekintetében határozzák meg a lényeges terméktulajdonságokat. Az építési termékek megfelelőségét a tervezett felhasználás szempontjából állapítják  meg, hiszen a gyártó nem tudhatja pontosan, hogy a terméket mire fogják használni. Mivel a gyártó csak a termék tulajdonságait  határozza meg, a tervező és a kivitelező (illetve végső során az építtető) felelőssége az, hogy az adott célra megfelelő tulajdonsággal rendelkező terméket válassza ki.
Minden építész tervezőnek a 275/2013 (VII.16.) Kormányrendelet alapján meg kell adni a kiviteli tervben – ennek hiányában az engedélyezési tervben – a betervezett építési termékek elvárt műszaki teljesítményét.

A rendelet 35 termékkörben határoz meg lényeges terméktulajdonságokat, gyakorlatilag minden építési terméket felsorolva az áthidalóktól a füstelvezetőkig. Valamennyi építési termék tekintetében a tervezőnek meg kell adniuk a lényegesnek ítélt elvárt tulajdonságokat. Ha később perre kerül sor, az építészen ezt biztosan számon fogják kérni.

Módot ad arra a jogszabály, hogy konkrét terméket jelöljön meg a tervező a dokumentációban. (275/2013. (VII. 16.) Korm. rend. 4. § (3) bek.) Ilyenkor ennek a konkrét terméknek a tulajdonságai válnak automatikusan az elvárt tulajdonságokká. Ez azonban kétféle bajt is okozhat: ha a gyártó nem nyilatkozik olyan tulajdonságról, ami fontos a beépítés szempontjából, kiváltható a konkrét termék ennek nem megfelelő termékre, vagyis a jó termék rosszra, és ezért a tervező lesz a felelős. A fordítottja is előfordulhat: a gyártó lényegtelen tulajdonság tekintetében is nyilatkozhat, így megakadályozva az egyébként megfelelő termékre való kiváltást.

A tervezők így kialakult nehéz helyzetében kíván segítséget nyújtani az Artifex Kiadó és a Build-Communication Kft. 2014. január végén–február elején, 7 helyszínen megrendezett szakmai konferenciája, amelynek szakmai védnöke az ÉMI Nonprofit Kft.

A konferenciasorozattal és a hozzá kapcsolódó aktivitásokkal a felek célja, hogy a napi munkában jól használható információval és segédlettel támogassák a szakemberek munkáját annak érdekében, hogy az új rendeletnek megfelelően tudják végezni munkájukat.

Előadók:
Tóth Balázs okl. építészmérnök, ÉMI, csoportvezető
Nyárády-Berzsenyi Győző okl. gépészmérnök; ÉMI, Értékesítési vezető

A konferenciasorozaton az ÉMI által tartott szakmai előadások mellett megjelenő cégek 10, illetve 20 perces, a témához kapcsolódó, a termékeikkel kapcsolatos, azok általuk meghatározott teljesítménytípusait és -értékeit ismertetik, illetve kifejthetik, mely termékük esetén milyen teljesítmény megadását tartják fontosnak, elengedhetetlennek, illetve ajánlottnak.

Konferenciára való jelentkezés ITT.

(Forrás: tervlap.hu és epitesijog.hu )

Share

Vissza

Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Vármegyei Építészek Kamarája