XIV. Rockwool Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia

2017. március 23.

KETTŐ AZ EGYBEN SZAKMAI NAP

Szeretettel meghívjuk Önt a  Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozata, a Magyar Építész Kamara Tűzvédelmi Tagozata és a Rockwool Hungary Kft. közös szervezésében megrendezésre kerülő konferenciára.
A Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatának szakmai továbbképzése a XIV. Rockwool Építészeti és Tűzvédelmi Konferencián

 

Nem egyszerűen egyszerű!
Az egyszerű bejelentési eljárás hozta változások a kiviteli tervek és a szakági tervezői együttműködés területén! Ki mért felel? Mikor kell szakági tervezőt igénybe venni?
Szervezők:  Budapesti és Pest-megyei Mérnöki Kamara
                   Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozata
Szakmai támogatók: Magyar Építész Kamara Tűzvédelmi Tagozata,
                                TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség
                                TMKE Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete

Időpont: 2017. március 23. csütörtök 9:00
Helyszín: LURDY Ház 5. konferencia terem
                1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Regisztráció:  http://bpmk-oktatas.hu/tlcm_index.php?token=yru3jgv7jagvxms4
(A csatolt jelentkezési lapot kérjük kitöltve a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre visszaküldeni)
A szakmai napon való részvétel regisztrációhoz kötött.

A Magyar Építész Kamara a 2017/61 bírálati sorszám alatt 2,5 pontot hagyott jóvá tagjainak a szakmai napon való részvételért. Amennyiben igazolást szeretne kérjük segítse munkánkat azzal, hogy a csatolt igazolás mintát hozza magával kitöltve!
Részvételi/kamarai igazolások kiadása a továbbképzés/szakmai nap végén történik!
Részvételi díj: MÉK szakmai képzésen résztvevőknek: ingyenes
                          Szakmai érdeklődőknek: ingyenes
MMK szakmai képzésként: 10.000 Ft/fő + ÁFA (utalandó 12.700 Ft/ fő)
 
MMK tagok részéről a Tűzvédelmi és Építési tagozat tagjai számára a 2017 évi kötelező szakmai továbbképzés teljesíthető a részvétellel a kamara tagjai számára megállapított részvételi díj, MMK felé történő megfizetése esetén.
A szakmai nap programja:

Regisztráció 8:30-9:00
Megnyitó:  Lengyelfi László ny. tű alezredes a MMK Tűzvédelmi Tagozatának elnöke
Levezető:  Lestyán Mária, Rockwool Hungary Kft.

1 Blokk –Felelőségi kérdések a tervezés és a kivitelezés során 9:00-11:15 (3x45 perc)

1X60 perc Építész és szakági tervezői felelősség. Az építésügyi jogszabály változások kihatásai az építészeti műszaki tervezésre és a szakági tervezői együttműködésre
Előadó: Magyar Mária Okleveles (egyetemi szintű) építészmérnök, jogi szakokleveles mérnök, közigazgatási, építésügyi jogi és e-közigazgatási szakértő

1x75 perc Az elektronikus építési napló új szerepben. Építésztervezői és szakági tervezői kötelezettségek, a műszaki megfelelőség, szakszerű tervezés-kivitelezés, teljesítés igazolása tervezői szemszögből.
Előadó: Juhász Tamás Magyar Mérnöki Kamara Oktatási referens, ny. tű. alezredes

Kávé szünet: 11:15-11:45

2 Blokk – Építész és szakági tervezők felelőssége a tűzvédelemért  11:45-14:00 (3x45 perc)

1X60 perc Tervek tűzvédelmi tartalmi követelményei. Mikor kell bevonni tűzvédelmi szakági tervezőt? Mikor szükséges tűzvédelmi szakhatósági közreműködés?
Előadó: Lengyelfi László ny. tű alezredes a MMK Tűzvédelmi Tagozatának az elnöke

1X75 perc Tűzvédelmi műszaki irányelvek szerepe az építész és szakági (tűzvédelmi,  tartószerkezeti, gépész) tervezők koordinációjában
Előadó: Dr. Takács Lajos Gábor docens, BME Épületszerkezettani Tanszék, a Magyar Építész Kamara Tűzvédelmi Tagozatának elnöke

Előadó hő- és füstelvezetés témakörben: Nagy Katalin, TMKE Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete Elnöke

Kávé szünet: 14:00-14:30

3 Blokk – Tűzvédelmi előírásoknak való megfelelés igazolási módjai  14:30-16:00 (2x45 perc)

1x45 perc Építési termékek – szerkezetek igazolásának szakági tervezői vonatkozásai, összhangban a tervezési programmal
Előadó: Lestyán Mária, A1 Hőszigetelőanyag-gyártók Egyesületének elnöke

1X45 perc Pályázatok tervdokumentációinak tartalmi követelményei. Energiahatékonysági   programok, pl. Otthon Melege Program tapasztalatai
Előadó: Heizler György ny. tű. ezredes a Védelem Szaklap főszerkesztője

Miért fontos, hogy részt vegyek a szakmai napon?

Az elmúlt egy év építésügyi jogszabály változásainak köszönhetően, megnőtt a tervezők felelőssége. Az egyszerű bejelentési eljárás bevezetésével – amelynek kiterjesztése folyamatban van -  az építésztervező magára maradt a tervezési feladat megfelelő kielégítéséhez szükséges műszaki tartalom, valamint az egyeztetési, engedélyezési feltételek meghatározásában. Nincs jogerővel bíró építési engedélyezési terv, kamarai szabályzat és egyértelműen olvasható szabályozás, útmutató, megszűntek az építési engedélyezési eljárással összefüggő jogorvoslati lehetőségek, például a szomszédok számára a vitás kérdések rendezésében már csak peres eljárás adhat választ. A tervező ebben a helyzetben annyit tehet, hogy legjobb szakmai tudása szerint megpróbál helytállni, beleértve a szakági koordinációval járó kötelezettségeket és felelősséget is.
A szakági tervezőknek is változtak a feladatai valamint a tervek tartalmi követelményei is. Sőt amennyiben az építtetővel szerződik közvetlenül, a szerződéses feltételei is, mert az egyszerű bejelentési eljárással megvalósuló épületeknél felelősségbiztosítással is rendelkeznie kell valamint a tervezői művezetés kötelező alkalmaiból is lehet, néhányat majd neki kell teljesítenie. A szakmai nap elsősorban a tűzvédelmi szakági munkarészekre helyezi a hangsúlyt mivel az új OTSZ hatályba lépésével ezen a területen is jelentős változások voltak.
A konferencia hiánypótlóan próbálja bemutatni az új építésügyi jogszabályok tükrében az építésztervezői és szakági tervezői munkák lehetséges és kötelező kapcsolódási pontjait, elemeit, buktatóit, a szerződéskötéstől a tervezési folyamaton keresztül, az elektronikus építési napló szerepével és tervezői, szakági kapcsolódásaival kibővítve. Az elektronikus építési napló jelen helyzetben az egyszerű bejelentési eljárás alatt megvalósuló épületek jogszerűségének és megfelelőségének az egyetlen igazolási módja. Egy hibás tervezői lépés, egy terv nem megfelelő helyre való feltöltése akár az építkezés jogszerűtlenségét is maga után vonhatja! Nem egyszerűen egyszerű!
Kérdés esetén a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen készségesen állunk rendelkezésre!
A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.
Az email-címe korábbi konferencia regisztráció során került megadásra. Amennyiben nem kíván további email levelet kapni, kérem jelezze!

Üdvözlettel / Best regards:
Lestyán Mária
építészmérnök / fejlesztési és szakmai kapcsolatokért felelős igazgató
alkalmazástechnikai vezető

Rockwool Hungary Szigetelőanyaggyártó és Kereskedelmi Kft.
Székhely: H-8300 Tapolca, Keszthelyi út 53.
Cégjegyzékszám: 19-09-060041
Cégbíróság: Veszprém Megyei Bíróság Cégbírósága
Budapesti iroda: H-1123 Budapest, Alkotás u. 39/C.
fax: +36 1 225 2401
mobil: +36 30 474 1702, www.rockwool.hu
 

 

Attachments:
Letöltés (jelentkezesi_lap.doc)Jelentkezési lap
107 Kb
Letöltés (MEK_Igazolas.doc)MÉK igazolás
220 Kb
Share

Vissza

Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Vármegyei Építészek Kamarája