Ezen az oldalon a tagjainknak, a nyilvántartottaknak kiküldött fontosabb elektronikus hírlevelek (e-mail) találhatóak időrendi sorrendben.

2013-11-27 (megvalósulási terv)

Kedves kolléganők, Kollégák!

A Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal építésigazgatási ügyfélszolgálata az alábbiakra hívta fel a figyelmünket:

Használatbavételi engedélyezési eljárás során az építési engedélyhez nem kötött módosítások miatt megvalósulási tervdokumentációt kell készíteni.

(A 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 8. melléklet, III. fejezet 8. pontja:
Használatbavételi engedélyezési, tudomásulvételi dokumentáció
Ha a kivitelezés során – építési naplóba bejegyzetten – módosított építési engedélyezést nem igénylő eltérés történik, a használatbavételi engedélyezéshez, tudomásulvételhez a megépült állapotot dokumentálni szükséges. Irányadó az építési engedélyezési dokumentáció tartalma.
)


2013. január 01-től az ÉTDR bevezetésével terveket csak elektronikus formában (PDF/A) lehet a rendszerbe feltölteni, vagy az ügyfélszolgálaton leadni.

(A 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 8. § (5) szerint:
Az engedély iránti kérelmet mellékleteivel egy időben kell benyújtani. Az építészeti-műszaki dokumentációt kizárólag elektronikus formában, adathordozón vagy az ÉTDR rendszerbe való feltöltéssel lehet benyújtani.)

Kérlek Benneteket, hogy a fenti rendelkezést tartsátok be! Amennyiben nem az ÉTDR-be töltitek fel a megvalósulási tervet PDF/A formátumban, úgy az ügyfélszolgálaton hasonló formátumban, elektronikus adathordozón - ne papír alapon - adjátok le a dokumentációt aláírólappal együtt. Az ügyfélszolgálaton elvileg nem digitalizálnak papíralapú terveket, papíralapon - s ez minden eljárásra igaz - csak a kérelmet lehet leadni!

Üdvözlettel: Németh László


2013-11-21 (OTÉK, stb. módosítás, KERAKOLL)

Kedves Kolléganők, Kollégák!

Újabb rendeletmódosításokat hirdettek ki (440/2013. (XI. 20.) Korm. rendelettel), melyek megtalálhatóak a 192. sz. Magyar Közlönyben. Mellékelem az építésüggyel kapcsolatos jogszabályváltozások közlönyből kivágott részletét.
Módosul az OTÉK, a 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet (energetikai tanúsítás), a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet. Fontosabb változások:

  • Az OTÉK 42.§ (1) és (10) bekezdésének fõ módosítása, hogy : " A kereskedelemről szóló törvény szerinti napi fogyasztási cikket értékesítő, 300 m2-nél nagyobb bruttó alapterületű üzlet esetében:
    a) az árusítótér minden megkezdett 10 m2 nettó alapterülete után egy személygépkocsi elhelyezését kell biztosítani
    "   Vagyis minden megkezdett 10 m2 után kell egy parkoló! (Nincs a 100 m2 felett 20 m2-ként 1 db parkoló könnyítés.)
  • A 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendeletben a használatbavételt - a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló törvényben meghatározott esetben - szén-monoxid érzékelőhöz köti. Egyes épületeket - meghatározott időtartamtól - közel nulla energiaigényű épületként kell kialakítani.

Megkereste kamaránkat a "KERAKOLL" képviselője. Ajánlom figyelmetekbe a műemlékek és a kapilláris vizesedéssel érintett épületek cement- és műgyantamentes építési megoldását:
http://www.kollermiklos.hu/falszigeteles.php

Üdvözlettel: Németh László


2013-11-14 (Plaza-stop)

Kedves Kolléganők, Kollégák!

Most érkezett a "hír", hogy a 2013. évi CLXXXIII. törvény (egyes törvények fogyasztóvédelmi célú módosításáról) 16. §-ában módosítják az ún. "Plaza-stop" rendelkezést (1997. évi LXXVIII. törvény 53/F. § (1) bekezdése).
Pontosították a 300 m2-es alapterületet, amely 2014.01.13-tól bruttó alapterületet jelent.
Így akinek van egy 299 m2-es nettó alapterületű kereskedelmi létesítmény tervezési megbízása, igyekezzen. Jelenleg nincs szabályozva, hogy nettó, vagy bruttó, hátha "átmegy".
A tárgyi törvény megtalálható a Magyar Közlöny 187. számában, illetve a mellékletben az idézett módosítás.

Üdvözlettel: Németh László


2013-10-21 (Passzívház, szfvári építésigazgatás)

Kedves Kolléganők, Kollégák!

Két levelet szeretnék továbbítani:

  • Rezsnyák Péter a "passzívházas" konferenciánk után a mellékelt gondolatokat osztotta meg velünk.
  • A székesfehérvári építésigazgatásban tapasztaltakkal kapcsolatosan személyes levélben kerestem meg Polgármester Urat, melyben újfent felhívtam a figyelmét a jogszabálysértésekre, az ügyfélellenes hozzáállásra. Többen jelezték, hogy "erélyesebb" fellépést is tehetne már a kamara. 2013. november 22-én a jogszabálysértésekről egy összegyűjtött anyagot leteszek a Polgármester asztalára, bízva az érdemi változásokban. Amennyiben ilyet nem tapasztalunk, úgy el kell gondolkodnunk a további lépésekről.

Bővebben...


2013-10-16 (Külső falak hőszigetelése)

Kedves Kolléganők, Kollégák!

Legutóbbi hírlevelemben - a passzívházzal foglalkozó szakmai napunk után - a külső falak hőszigetelésével kapcsolatosan hívtam fel a figyelmeteket a légzáró vakolat fontosságára.
Többektől kaptam visszajelzést, így Sas Viktor is készített egy tanulmányt "Külső falak hőszigetelése" címmel, melyet most megosztok Veletek azzal, hogy a dübelezés szükségességére pl. a Weber-Terranova irányelvei a következők:

 m2-ként 6 db dübel alkalmazása ajánlott az alábbi esetekben:

  • régi meglévő vakolatra készülő hőszigetelő rendszer esetén;
  • ásványgyapot lapos hőszigetelő rendszer készítésekor;
  • 6 cm-nél vastagabb EPS lap alkalmazása során;
  • beton alapfelületen minden esetben;
  • két szintnél magasabb épület esetén;
  • épületek sarkainál 20-20 cm-re az éltől, mindkét csatlakozó falsíkon az építmény teljes magasságában(2 db/lap);
  • kiegészítő dübelezés szükséges, amennyiben valamilyen oknál fogva a ragasztó felületi tapadása nem garantált.

Vagyis véleményem szerint - mivel 8-10 cm vastagság alatt hőszigetelést nem nagyon alkalmazunk - majd minden esetben kell dübelezni, vastagabb hőszigeteléseknél a matrac-effektus miatt is. (Hőszigetelés külső-belső felületének eltérő hőmozgása)
Köszönöm Sas Viktor észrevételeit, bíztatok másokat is, hogy ossza meg velünk tapasztalatait, véleményét.
Legalább közöttünk legyen párbeszéd!

Üdvözlettel: Németh László


2013-10-15 (Használatbavétel, utólagos hőszigetelés)

Kedves Kolléganők, Kollégák!


Az alábbiakra szeretném felhívni a figyelmeteket:

  • Az e-napló bevezetése mellett október 01-től más változások is történtek. Több ponton módosították a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendeletet, így változtak a használatbavétellel kapcsolatos előírások. A használatbavételi engedélyhez most már a kormányrendelet is tartalmazza a felelős műszaki vezetői nyilatkozatot (40. § f) a felelős műszaki vezetőnek az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Épkiv.) 14. §-a szerinti nyilatkozata az építési naplóban rendelkezésre áll,), amit eddig csak a 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet 13. § j) bekezdése írt elő ( az építmény használatbavételi (fennmaradási) engedélyezéséhez, tudomásulvételéhez a felelős műszaki vezetőnek szakterületére vonatkozó – 14. § szerinti tartalmú – nyilatkozat megtétele,).

    Bővebben...


Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Vármegyei Építészek Kamarája