Ezen az oldalon a tagjainknak, a nyilvántartottaknak kiküldött fontosabb elektronikus hírlevelek (e-mail) találhatóak időrendi sorrendben.

2013-08-28 (Cégek jogosultsága)

Kedves Kolléganők, Kollégák!

A nyári ügyviteli szünet után szeretném az alábbiakra felhívni a figyelmeteket:

  • Az építésügyi hatóság az építési vagy bontási engedély iránti kérelem elbírálása során, helyszíni szemle megtartása mellett egyebek mellett vizsgálja, hogy a tervezőként megjelölt személy (ideértve a társtervezőt, szakági tervezőt is) jogosult-e a kérelemben megjelölt építési tevékenységgel kapcsolatos építészeti-műszaki tervezésre. A cégként is végezhető tervezési tevékenységre tekintettel 2013. augusztus 1-jétől a hatóság általi vizsgálat kiterjed arra is, hogy a vállalkozás (a cég) jogosult-e a tervezési tevékenységre [312/2012. (XI. 8.) Korm. rend. 18. § (1) bek. f) pont; 312/2012. (XI. 8.) Korm. rend. 46. § (2) bek. d) pont]. 
  • Az építésügyi hatóság – a természetes személyek mellett – 2013. augusztus 1-jétől azon vállalkozásokat is 100.000 forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtja, akik vállalkozás nyilvántartási jelölés nélkül végeznek építési engedélyhez vagy bontási engedélyhez kötött építészeti-műszaki tervezési tevékenységet [312/2012. (XI. 8.) Korm. rend. 18. § (6) bek.; 312/2012. (XI. 8.) Korm. rend. 46. § (5) bek.].

    Bővebben...


2013-08-04 (ÉTDR javítása)

Kedves Kolléganők, Kollégák!

Az ÉTDR kezdeti problémái lassan megoldódnak, bár több mint félévvel a bevezetését követően még mindig vannak kérdőjelek. Most egy kezdeti hiba kijavításáról osztom meg tapasztalatomat.
A vonatkozó rendelet (312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról)
8. mellékletének III. fejezete szerint:
A dokumentáció minden esetben tartalmazza – az ÉTDR általános felületén történő tájékoztatás érdekében – a 10. § (6) bekezdés d) pontjában meghatározott dokumentumokat: I. rész 2.1. pontjában meghatározott tartalmú helyszínrajzot és az I. rész 2.5. pontjában meghatározott tartalmú utcai homlokzati tervet, vagy az utcaképet bemutató látványtervet.
A 10. § (6) szerint pedig:
(6) Az építésügyi hatóság az ÉTDR általános tájékoztatási felületén mindenki által hozzáférhető módon – személyes adatot nem tartalmazva – általános tájékoztatást ad ...

Bővebben...


2013-07-24

Kedves Kolléganők, Kollégák!

A MÉK-hez hasonlóan kamaránk 2013. augusztus 01 - 30- ig ügyviteli szünetet tart.
Természetesen sürgős esetekben a honlapon található elérhetőségeken (e-mail, fax, elnök mobilszám) megtalálhatóak vagyunk, de az esedékes jogosultsági megújításokat még július hónapban szíveskedjetek elintézni!

Jó nyaralást kívánok liliomfánk másodvirágzásával:




Üdvözlettel: Németh László


2013-07-16 (Építési termékekről)

Kedves Kolléganők, Kollégák!

A mai napon kihirdették a Kormány 275/2013. (VII. 16.) számú rendeletét az építési termék építménybe történő betervezésének és beépítésének, ennek során a teljesítmény igazolásának részletes szabályairól.
A rendelet kihirdetését követő 3. napon lép hatályba.

Üdvözlettel: Németh László

2013-07-13 (Szakmagyakorlási Kódex)

Kedves Kolléganők, Kollégák!

Az alábbiakra szeretném felhívni  a figyelmeteket:

Üdvözlettel: Németh László


2013-07-09 (ÉTDR újdonság)

Kedves Kolléganők, Kollégák!

2013.06.30-án az ÉTDR újabb "frissítésen" esett át, az 1.1.5.1 verzió egyik legfontosabb újdonsága, hogy: "...Az előzetes szakhatósági állásfoglalás, a településképi véleményezési eljárás, a tervtanácsi folyamat jogszabály szerint csak a kérelem benyújtása előtt lehetséges. Az ÉTDR 1.1.5.1 verziója lehetővé teszi, hogy az ÉTDR-ben elérhető hatóságokat a rendszeren keresztül az eljárásban is megkeresse a kérelmező (vagy nevében a meghatalmazott, képviselő). A funkció használatához tehát fontos az aktuális eljárásban
alkalmazható lépések ismerete, hiszen a hatóságok és egyéb szervek technikailag megkereshetők ugyan, de nem minden esetben lehetséges eljárásilag is pozitív eredménye.
"

Tehát ha valaki pl. "elfelejtett" településképi véleményt kérni, akkor ezt már megteheti a "Mappában", hiánypótlási felhívás után nem kell új "Tárhelyet" létrehozni.
A változásokról szóló dokumentumok megtalálhatóak a honlapunkon:
http://www.fejermek.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=104:etdr&catid=44&Itemid=190

Üdvözlettel: Németh László


Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Vármegyei Építészek Kamarája