Ezen az oldalon a tagjainknak, a nyilvántartottaknak kiküldött fontosabb elektronikus hírlevelek (e-mail) találhatóak időrendi sorrendben.

2013-03-05 (Tervezői nap)

Kedves Kolléganők, Kollégák!

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztály Építésigazgatási Irodája 2013. március 06-tól kezdődően minden szerdán, délután 13:00 és 16:30 között tervezői fogadónapot tart, melynek célja a tervezési szakaszban felmerülő bizonytalanságok tisztázása, tervezés segítése.
Az egyeztetések eredményes és gördülékeny lefolytatása érdekében előzetes bejelentkezés szükséges a 22/537-178 telefonszámon. A bejelentkezéskor meg kell adni a tervezői napra érkező tervező nevét (és kísérő ügyfél nevét), elérhetőségét, egyeztetés tárgyát,  a tervezéssel érintett ingatlan helyrajzi számát.

Mellékelem a Polgármesteri Hivatal megkereső levelét.

Üdvözlettel: Németh László


2013-03-01 (Segédlet, Molnár Tibor-emlékirat, Magyar Mária-válaszlevél)

Kedves Kolléganők, Kollégák!

  • 2013-02-13-án állásfoglalás kérésével megkerestem Magyar Máriát, a BM Építésügyi Főosztályának vezetőjét. A csatolt levelek értelmében választ kértem a:
  1. 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. mellékletében lévő, építési engedély nélkül végezhető építési tevékenységek meghatározásáról. (Megfogalmazás, napelem, napkollektor)
  2. Mikor kell az építési engedélyezési eljárás során a közlekedési szakhatóságot megkeresni?

kérdésekben. (Egyéb kérdések, és az arra adott válaszok is várhatóak.)
A megkereső levelet, és az arra adott választ feltettem a honlapunkra, a "Kamarai észrevételek - jogi kérdések" menübe: http://fejermek.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=278:2013-02-13-allasfoglalas-kerese-magyar-mariatol&catid=21&Itemid=168

Üdvözlettel: Németh László


2013-02-27 (Településkép, továbbképzés)

Kedves Kolléganők, Kollégák!

  • Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata 2013. február 28-tól hatályos rendeletekkel "településképi eljárások"-at vezetett be. Ezen rendeletek szabályozzák az egyes építési tevékenységek végzését, engedélyezési eljárását. A településképi véleményezési eljárásnak pl. meg kell előznie az építési engedélyezési eljárást. Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Főépítésze felajánlotta segítségét egy tájékoztató előadás megtartásával, a felmerülő kérdések megválaszolásával. Lantay Attila főépítész úrral egyeztetve, az előadás 2013. március 06-án, szerdán 14 órai kezdettel a Polgármesteri Hivatal (Székesfehérvár, Városház tér 1.) I. emeleti Nagytanácstermében kerül megrendezésre. A rendeletek megtalálhatóak honlapunkon: http://fejermek.hu/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=39&Itemid=184
  • Korábbi levelemben már jeleztem, hogy 2013-ban sokunknak kell pl. a tervezési jogosultságát megújítani. A vonatkozó rendelet értelmében a továbbképzési időszak (5 év) alatt kötelező továbbképzésen kell részt venni. (103/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet)  Kamaránk 2013. április 12-én, pénteken 8:30-kor kezdődően (a Szabadművelődés Házában) a tagdíjhátralék nélküli tagjainknak térítésmentesen biztosítja az "Építőmesterek Szakmai Egyesületének" szervezésében megtartandó kötelező továbbképzésen való részvételt. Visszajelzést kérnék, hogy hány főre számíthatunk, természetesen a nem 2013-ban lejáró jogosultsággal rendelkezőkre is vonatkozik e lehetőség. Más kamarák tagjai is jelentkezhetnek, nekik természetesen nem ingyenes a  részvétel. Kamaránk költségvetését tárgyaló taggyűlésünket is erre a napra szervezzük.

Üdvözlettel: Németh László


2013-02-26 (PDF/A lényege)

Kedves Kolléganők, Kollégák!

Legutóbbi tájékoztató levelem végén feltettem a kérdést: " Miért is kell a PDF/A? "
Erre megadja a választ pl. az ARCHLine hírlevele, miszerint:
A PDF/A szabvány (ISO 19005-1:2005) a PDF-szabványok részhalmaza, amelyet a dokumentumok hosszú távú archiválására terveztek. A PDF/A dokumentumok tartalmazzák a szükséges betűtípusokat, metaadatokat ami biztosítja hogy a jövőben ugyanúgy jelenjenek meg és funkcionáljanak, mint ma.
Tehát a PDF/A állomány ezért szükséges, nem pedig azért, mert nem módosítható!

Üdvözlettel: Németh László

2013-02-25 (Településképi eljárások)

Kedves Kolléganők, Kollégák!

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának főépítésze, Lantay Attila Úr megküldte kamaránknak a "településképi eljárások"- ról szóló, 2013. február 28-tól hatályos rendeleteket a kiegészítő dokumentumokkal.
A megkereső levelet feltöltöttem a honlapunkra, a "Jogszabályok, rendeletek" alatti "Helyi rendeletek" almenübe:
http://fejermek.hu/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=39&Itemid=184

Üdvözlettel: Németh László


2013-02-24 (ÉTDR, PDF/A)

Kedves Kolléganők, Kollégák!

Mellékelek egy tájékoztatást arról, ahogyan én látom jelenleg az ÉTDR helyzetét, továbbá a PDF/A állomány létrehozásával, használatával kapcsolatos észrevételeimet.
A tájékoztatást felteszem honlapunkra, a "Kamarai észrevételek"-hez.
Várom a visszajelzéseket, mert a párbeszéd most még fontosabb.

Üdvözlettel: Németh László

Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Vármegyei Építészek Kamarája