Variációk homlokzatra - Üveg az építészetben

2021. március 3. 9:00 – 16:00 (Szünetekkel)
Ma már nem fordulhat elő, hogy egy üveghomlokzattal tervezett épület ne legyen a kor kihívásának megfelelően energiatakarékos. Függően annak rétegfelépítésétől, nagyságától, fény- és hőtechnikai tulajdonságaitól az alkalmazott üveg alapvetően meghatározza az épület energiahatékonyságát és természetesen az esztétikai megjelenését is.  Az üveghomlokzatokkal kapcsolatos energetikai-, de az esztétikai igények tekintetében zajló változásokra az üveggyártásban folyó innováció ad válaszokat.
Online továbbképzés
MÉK: 2 pont (2021/24)
Továbbképzésünkben áttekintjük, hogy üveghomlokzatú épületek tervezéséhez milyen új lehetőségeket kínál a változó igényekre reagáló gyártás és azt, hogyan alkalmazzák Európa és világszerte, fókuszban az üvegevolúció állomásaival. Egy előadásban pedig alternatívát állítunk az üveghomlokzatoknak, ahol a szálcement és fém szerelt szerkezetek előnyeit és lehetőségeit vesszük számba.
Alkalmazástechnikai előadásokban összegezzük azt, milyen építészeti kihívások, feladatok oldhatók meg üveggel, amelyek a hatékony üvegtervezés fő aspektusa, és tervezőként milyen szempontok szerint érdemes üveget választani. A szakmai nap célja annak bemutatása is, hogy e nemzetközi trendek szerinti innovatív üvegmegoldások hogyan jelentek meg az itthoni építészetben – ebben neves építészirodák vezetői lesznek vendégelőadóink.
Részvételi feltételek
Egyénileg bárhonnan elérhető díjmentesen a webes közvetítés (átlagos sávszélességű) interneten keresztül. MÉK továbbképzési pontot igénylők számára a képzést követően e-mail-ben elküldött teszt helyes kitöltése a kamarai pont megszerzésének feltétele.
TOVÁBBI INFORMÁCIÓ, REGISZTRÁCIÓ!


Biztonság 2021-ben - Az Austrotherm és a BME Épületszerkezettani Tanszék konferenciája

2021. február 25.
Bár talán a biztonság a legalapvetőbb kérdésnek tűnik az építész tervező számára, nem kell ahhoz tűzeset, hogy az épület veszélyessé váljon, legyen szó a homlokzatról vagy a tetőről. Már az építés fázisában gondolni kell a tervezőnek a használat, a takarítás biztonságára, sőt, ma már egyre inkább a belső levegővel kapcsolatos biztonsági és egészségi követelményekre is.
Ugyanakkor a biztonság kérdése a tervezéskor is felmerül: hogyan védjük a tervezés során az adatokat? Mindezekről a kérdésekről szó lesz az Austrotherm „Biztonság 2021-ben” konferenciáján a BME Épületszerkezettani Tanszék és az Artifex Kiadó szervezésében. A végén Dulácska professzor előadásában az is kiderül: gyakran az építész, a statikus, a műszaki ellenőr és a kivitelező együttműködésének hiányosságai vezetnek katasztrófához.

A konferencia elő közvetítésének időpontja: 2021. február 25., csütörtök
Akkreditáció: 2 pont (MÉK 2021/5)
Az online részvétel díja: bruttó 2000 Ft
FIGYELEM, a rendezvény online követhető (az építészkamarai pontokat ebben az esetben is meg lehet szerezni).

További információ, regisztráció!


Kortárs formák a tetőn

2021. február 17. 9:00 – 16:15 (Online továbbképzés)
Korszerű műszaki megoldásoktól a hasznosított zöldtetőkig, lapostetők és magastetők építése ma és holnap.A képzés célja lapos és magastetők esetén a figyelmet a gyakran elkövetett hibákra irányítani, valamint ajánlásokat adni ezek elkerülésére a tető teljes rétegrendjének kialakítását górcső alá véve (szigetelés, tetőáttörések, tetőburok). A lapostetők témájának feldolgozása során nem mehetünk el a jövő tetőivel szembeni elvárások áttekintése mellett sem. Vízió a napenergiát hasznosító zöldtető!


Az online képzés során ezúttal Haraszti László, okl. építészmérnök, okl. igazságügyi szakértő, Horváth Sándor, Széchenyi–díjas okl. építészmérnök, BME Épületszerkezetek tanszék egyetemi adjunktusa, Kóbor Csaba, alkalmazástechnikai tanácsadó és Rácz István, okl. építészmérnök segítik az eligazodást a témában.
Részvételi feltételek:
Egyénileg bárhonnan elérhető díjmentesen a webes közvetítés (átlagos sávszélességű) interneten keresztül. MÉK továbbképzési pontot igénylők számára a képzést követően e-mail-ben elküldött teszt helyes kitöltése a kamarai pont megszerzésének feltétele.
Továbbképzési pontérték: MÉK 1,5 pont (2021/10)

BŐVEBB INFORMÁCIÓ

REGISZTRÁCIÓ

Építési jog 2021 - online konferencia

2021. január 27.
Évindító webinárium az új építési engedélyezési, településképi, kivitelezési, örökségvédelmi és energetikai követelményekről, 2021. január 27.
2020 decemberének utolsó napjaiban egymás után jelentek meg az építésügyi salátarendeletek, nem maradt olyan lényeges – az építésügyet érintő – jogszabály, amelyben ne találnánk fontos módosításokat (OTÉK, Kivitelezési kódex, Eljárási kódex, 314/2012. (XI. 8.) Korm.rendelet stb.), olvasható az Artifex Kiadó honlapján.


A konferenciát az Építésijog.hu portál (szerkesztője: dr. Jámbor Attila ügyvéd, egyetemi oktató) szakmai szervezésével tartjuk meg. Az előadók a feltett kérdésekre is válaszolnak, azaz a nap végén szakmai konzultáció is segíti a tisztánlátást. A konferenciát az interneten – webinárium formájában – lehet követni, és minden résztvevő megkapja az előadások videófelvételeit és diasorait is.
Magyar Építész Kamara akkreditációja : 2,5 kreditpont (MÉK 2021/6).
Az online konferenciát január 27-én közvetítjük az interneten, de a teljes rendezvény felvételről még egy hétig megtekinthető (akár többször vagy részletekben is). Ebben az időszakban a kamarai pontok is megszerezhetők – ehhez a feltett tesztkérdésekre kell válaszolniuk a résztvevőknek.

RÉSZVÉTELI DÍJAK, TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A JELENTKEZÉSI OLDALON!


Innovatív hőszigelető megoldások - Kingspan online továbbképzés

2021. január 26. (10-14) ill. 29. (14-18)
2021. január 26-án 10:00-14:00-ig "Innovatív hőszigetelési megoldások az építészetben" címmel online előadás sorozatot tart a KINGSPAN.
Az előadások megtekintése ingyenes, a kamarai tagsági számmal regisztráló nézőink számára egy gyors, mindössze 8 kérdésből álló teszt kitöltése után 1 Építész Kamarai pont gyűjthető érte.
A továbbképzést 2021.01.29-én 14:00-18:00 megismételjük és január 30-a után  2021. december 31-ig elérhető lesz a honlapunkon. (A pontokat is december 31-ig lehet majd gyűjteni)


ÉMSZ Szakmai Továbbképzés

2020. szeptember 29. 9:00-16:00

Az ÉMSZ (Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége) a BME Épületszerkezettani Tanszék oktatóinak közreműködésével továbbképzést szervez főként építészek, kivitelezők számára szeptember 29-én Székesfehérváron.


A vírus miatt kialakult helyzethez alkalmazkodva lehetősége van ONLINE is elvégezni szakmai továbbképzésünket.
A képzés előadásai az aktuális kérdésekre kínálnak megoldást, példák bemutatásával, sok hasznos információval építészeknek és gyakorlati szakembereknek. A továbbképzésen elismert egyetemi professzorok előadásai mellett kivitelezők tapasztalatait ismerhetik meg a hallgatók. Természetesen nem maradhatnak el a gyártó cégek műszaki megoldásait bemutató prezentációk se, lehetőség van továbbá a kiállítási standoknál személyes konzultációra a gyártók képviselőivel.
Fő témák:
- Megvalósult projektek - jó példák, rossz példák itthonról és külföldről
- Megújuló energiaforrások felhasználásához kapcsolódó műszaki megoldások
MÉK: 3 pont /2020/04
Helyszín: Gazdaság Háza - Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Székesfehérvár, Hosszúsétatér 4-6.
Időpont: 2020. szeptember 29. (kedd) 9:00-16:00 (regisztráció 8:30-tól)
A továbbképzésen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részletes program a mellékletben.

REGISZTRÁCIÓ ITT

Amennyiben a személyes részvételt választja, felhívjuk figyelmét, hogy az alábbiakra:

Bővebben...


Energiatudatos tetőmegoldások esztétikusan a Terrántól

2020. szeptember 4. és 11.

ELHALASZTVA !!!

A Terrán Tetőcserépgyártó Kft. építész nyílt napot tart szeptember 4-én és 11-én Pécsett “Energiatudatos tetőmegoldások esztétikusan a Terrántól” címmel, melyre sok szeretettel várjuk az érdeklődőket.

Tudnivalók

  • A rendezvényen résztvevő MÉK tagok 2 kreditpontot kapnak.
  • A nyílt nap helyszíne a Terrán pécsi képzési központja (7630 Pécs, Engel J. u. 8), illetve helyszínbejárásként a bólyi óvodára telepített Generon rendszer megtekintésére is sor kerül
  • A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

A jelentkezés részleteiről a jövő héten további tájékoztatást adunk.
Tovább információ a MÉK-OTIR -ban.

Bővebben...


Barátságban az építészet és a gépészet - Építészeti tervezés az épületgépészetre tekintettel – 2021 után

2020. szeptember 8.
3. Építem a házad klubkonferencia és online közvetítés
MÉK: 1,5 pont (2020/81)

Tervezőként hogyan biztosíthatjuk, hogy a kivitelezési kompromisszumok és hibák elkerülése mellett az épületgépészet könnyen és kényelmesen kerülhessen az épületbe, ezzel az épületenergetikát valóban hatékonyan szolgálhassa.
A ritkán érintett, a tervezőknek és kivitelezésben dolgozó szakembereknek szóló rendezvény azokat az épületgépészeti kérdéseket járja körül, amelyekkel a tervezőnek és kivitelezési vezetőnek az elvárható minőségű végeredmény érdekében tisztában kell lennie.

A rendezvény résztvevői sok hasznos információ mellett cheklistával távozhatnak arra vonatkozóan, hogy a hatékony gépészeti kialakítás érdekében tervezőként mire kell figyelniük.
Az előadások a tervezés és épületgépészet kapcsolódási pontjainak áttekintése mentén sorra veszi az egyes fűtési módok előnyeit, górcső alá veszi ezek jövőjét, mindezt a tervezési elveken és tanulságos esettanulmányokon keresztül.  A mérnöki munkát jelentős mértékben támogatható és az egyre nagyobb teret hódító előregyártott építési
termékekről, a szakemberek munkáját segítő újdonságról, a klímafödém felhasználhatóságáról  is szó lesz.
A budapesti személyes részvétel mellett a szakmai továbbképzést élőben, online is követhetik az építész kollégák, ráadásul az online részvétel díjmentes. Természetesen a kreditpont megszerzésének feltétele most is  a teszt helyes kitöltése a képzés után, amelyet a képzést követően küldünk el az előre regisztrált építész kollégáknak.
Időpont: 2020. szeptember 8. 9:00 – 15:00
Új helyszínAz Aereco előadóterme  (1139 Budapest, Fáy utca 12/A.)

Bővebben...


Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Vármegyei Építészek Kamarája