"Molnár Tibor Építészeti Díj - 2023" - díjátadás

2023. szeptember 23.
A Fejér Megyei Építészek Kamarája által 2017-ben alapított Molnár Tibor Építészeti Díj - 2023 átadására 2023. szeptember 23-án került sor Molnár Tibor egykori háza előtt Székesfehérváron, a Várkörúton.
13 pályázat közül választotta ki a Bíráló Bizottság a 3 Díjazottat. A Díjnak fokozatai nincsenek, oklevéllel, emlékéremmel, és pénzjutalommal jár.


A díjazottak: Németh Krisztina
                    
Vojtek Tímea, Herczegné Ghyczy Zsuzsanna
                    Péli Gábor
                      
A pályázatokból kiállítást is rendeztünk, mely 2023. október 10-ig a helyszínen megtekinthető.
Gratulálok a díjazottaknak, köszönöm minden pályázó munkáját, s biztatom tagjainkat, hogy 2024-ben is pályázzanak! N.L.

Mentés másként - villa rekonstrukció

2484 Gárdony, Bronz u. 25.

Tervező: Németh Krisztina

A pályázat tárgya egy, az 1930-as években épült velencei-tavi villaépület 2022-ben elkészült rekonstrukciója.

A legfontosabb aktualitását az az egyre inkább előtérbe kerülő szemlélet adja, hogy az elavult épületállomány bontásával és újra építésével szemben az épületek felújítására törekedve egyrészt a korábbi korokban létrehozott építészeti értékek megőrzésére adódik lehetőség, másrészt kisebb ökológiai lábnyomot eredményez. Csak remélhetjük azt, hogy ez az attitűd követésre sarkall másokat is. A régi házakkal való bánásmód hasonló egy nyomozó munkájához: van bűnügy és vannak adatok és vannak olyan nyomok is, amelyek ott vannak, de meg kell őket találni, de egy figyelmetlen rendrakással ezek el is tűnhetnek. Egy ilyen talált házban a titkokat elfedi az enyészet, de a rekonstrukció feladata nem elfedni, hanem felfejteni a múltat. A rekonstrukciók természetéből adódik, hogy lehet, hogy egy-két titkot meg lehet fejteni, de lehet, hogy sok titok benne marad az épületben és nem kerül a szemünk elé. A pályázat ezeket a megtalált, vagy az egymást elfedő titkokat szeretné bemutatni, továbbá egy új építésnél a szinte kizárólagosságot vindikáló téri dimenzión túllépve a negyedik dimenzióval, a kézzelfogható idő tényezővel kibővülő munkát, melynek során elsődleges szempont volt a korszak stílusjegyeinek mai kontextusba helyezése.

Dicséretes, ahogy tervező a meglévő értékhez hozzányúl, kiegészíti azt alázattal, tiszta eszközökkel. Külön kiemelendő a beadott pályázat színvonala, az épületről készített ismertető anyagok dokumentálása.


Történelmi lenyomatok újragondolva

Székesfehérvár, Országzászló tér megújítása

Tervező: KörTeKert Stúdió - Vojtek Tímea, Herczegné Ghyczy Zsuzsanna

A székesfehérvári sétálóutca lefűződéseként megújult köztér kedvelt közösségi tere lett a lakosságnak.
Az egykori koránázóváros szívében található téren a kora középkortól a XX. századig több vonalrendszer lenyomata jelenik meg. A megvalósult terv organikus, nyitott rendszere feloldja a különböző alaprajzi formák közötti feszültséget. A helyszín fokozottan igényelte a tervezők integrált szemléletmódját, speciális szakterületek bevonását. Az apró, kidolgozott, történelemre, építészetre reflektáló részletektől vált egyedivé, szerethetővé a tér.
A terv a meglévő fákat kiemelt zöldfelületi értékként kezelte. A köréjük tervezett zöld szigetek a fáknak optimális életteret nyújtanak, és élő szervező elemei a térnek.
A térre kifejlesztett egyedi utcabútorcsalád gyártási folyamatának felügyelete is hozzájárult a magas minőségű végeredményhez.

Egy közterület kertészeti, tájépítészeti megoldásai akkor jelentenek igazi értéket, ha használói egy idő után azt természetesnek veszik, mintha mindig is ilyen lett volna…Az Országzászló tér ilyen lett…


Lakóház felújítás és bővítés

Helyszín: New Braunfels, Texas USA

Tervező: Péli Gábor

Amikor a tulajdonosok fiatal családként megvették és beköltöztek a közel 100 éves házba, csak éppen azt javították meg, foltozták be, amire mindenképpen szükség volt. Azóta eltelt egy pár év, és a házban élve megtapasztalták, hogy a ház terei és adottságai nem tudták harmonikusan lekövetni a család mindennapjait. A régi ház részletekben gazdag és szinte kézműves karakterét, a kert elterülő tágas zöldjét viszont nagyon a szívükbe zárták, így a költözés helyett inkább az átépítés és lehetséges bővítés mellett döntöttek.
A nappali kicsi volt, a szülők maradék terekből összeálló hálószobája északnyugatra nézett, a kamaszodó gyerekek fürdőszobáját csak a vendégszobán keresztül lehetett megközelíteni.
A régi épületet kétoldalról egy terasz vette körbe. A terasz az eredeti épület padlóvonalát követve több mint 1.5 méterrel a környező terepszint felett volt. Innen a kertbe csak egy hosszú lépcsőn lehetett lejutni, ami a ház és a kert kapcsolatát tovább gyengítette, a teraszt egy fedett tárolóvá redukálta.
Az átalakítás-bővítés során a régi épületet az eredeti külső formájában megőrizték, és egy teljesen új, a közösségi funkcióknak otthont adó szárny készült a telek dél-nyugati határvonalára. Az eredeti házban a család pihenő és privát terei kaptak helyet kibővített formában. A szülői haló átkerült a keleti oldalra saját járható gardróbbal es fürdőszobával. A kamaszkorú gyerekek is saját gardróbot es fürdőszobát kaptak.
A két fő épülettömeget egy üvegezett híd köti össze, mely egyben a megérkezés pontja is. Innen tárulnak fel a közösségi szárny és a privát szárny terei is, a belső kert már akkor láttatni engedi magát, amikor az utca felől besétálunk az terebélyes diófák lombja alá.

A díjazott terv jó példája annak, hogy miként lehet a régi adottságokhoz hozzáadni új funkciókat úgy, hogy ahhoz illeszkedjen mind tömegében, mind kortárs építészeti kialakításában.



Képek az átadásról:




A kiállítási tablók INNEN letölthetőek.

Share

Vissza

Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Vármegyei Építészek Kamarája