Módosították az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló rendeletet

2013. szeptember 24.
A 2013/153. Magyar Közlönyben megjelent a Kormány 336/2013. (IX. 20.) Korm. rendelete
a természetvédelmi bírság kiszabásával kapcsolatos szabályokról szóló 33/1997. (II. 20.) Korm. rendelet, valamint az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet módosításáról. A módosítás alapvetően az elektronikus építési naplóval kapcsolatos jogszabályokat érinti.

Bővebben...


Tervpályázati hirdetmény

2013. szeptember 18.
   

A Xella Magyarország Kft. tervpályázatot hirdet, amelynek célja olyan - a funkcionalitás és az esztétika figyelembevételével megtervezett - építész munkák bemutatása, népszerűsítése, amelyek korunk kihívásaira mind a gazdasági, mind a környezettudatossági szempontok alapján jövőbemutató megoldásokat tartalmaznak.

Pályázati határidők:

- pályázat kiírása: 2013.09.09
- pályázati művek beadása: 2013.11.15 (12:00)
- pályázat értékelése: 2013.11.28
- pályázat eredményhirdetés:2013.12.05

További részletek ITT .

Kulturális Örökség Napjai

2013. szeptember 17.

A "Zöld Építészet Hete"

2013. szeptember 11.

Itthon is egyre többen ismerik fel, hogy a jövő útja nem lehet más, mint energiatakarékos, környezetkímélő épületeket létrehozni. A korszerű, megépült hazai példáknak jelent bemutatkozási lehetőséget a Green Walk névre keresztelt különleges nyílt nap sorozat, amelyet a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) szervez a World Green Building Council kezdeményezése, a szeptember 16-20. között tartott nemzetközi Zöld Építészet Hete alkalmából (World Green Building Week 2013).

Tárlatvezetés a zöld építészet hete alkalmából:
2013. szeptember 16. - 09:00, hétfő - 2013. szeptember 21. - 16:00, szombat.

További információ (regisztráció MÉK továbbképzési pontért) ITT.

Halasztanák az e-építési napló bevezetését

2013. szeptember 05.

Növekvő aggodalommal várják szakmai szervezetek az elektronikus építési napló október 1-jei kötelező bevezetését, a kivitelezést végzők túlnyomó többsége ugyanis erre sem technikailag, sem  szakmailag nincs felkészülve.
További részletek a "Napi gazdaság" honlapján ITT.

Építész Közlöny-Műhely - 2013. augusztus

2013. augusztus 30.
Megjelent az Építész Közlöny-Műhely legújabb, augusztusi száma.Az új lapszám a vidékhez kapcsolódóan szól az építészetről. Választ kapunk arra, hogy  mit tehet az építész, ha éppen polgármester egy kis faluban, mi a hagyomány szerepe a kortárs építészetben, és mit gondol erről egy egyetemi oktató, illetve egy gyakorló építész. Képet kapunk arról, hogy egy régi tanyai rendszer felélesztésére milyen eszközei lehetnek egy építésznek. Megismerhetjük építészhallgatók és egy frissen diplomázott építész gondolatait a vidékről.

E témában interjút olvashatnak Istvánfi Gyulával, U. Nagy Gáborral. Fáy Dániellel és  Bodonyi Csabával, hírt adunk a győri egyetemi hallgatók piacépítéséről és a BME-n idén védett diplomamunkáról.


Átadták a főépítészi díjakat

2013. augusztus 29.
A Díjakat Nagykőrösön, 2013. augusztus 29.-én a XVIII. Országos Főépítészi Konferencián ünnepélyes keretek között adta át dr. Czira Szabolcs Nagykőrös Város polgármestere és Philipp Frigyes az Országos Főépítészi Kollégium elnöke.

2013-ban „FŐÉPÍTÉSZI ÉLETMŰ DÍJ”- at vehetett át

PÁLI ZSUZSANNA okleveles építészmérnök, Dunaújváros és Székesfehérvár Megyei Jogú Városok, valamint Fejér megye korábbi főépítésze

a közigazgatásban, az önkormányzatok érdekében kifejtett kimagasló, példaértékű, magas színvonalú megyei és városi főépítészi munkájáért, melyet lelkiismeretesen, a köz szolgálatáért felelősséggel látott el; teljes főépítészi/építészi munkásságával példát adott a harmonikus, értékelvű településfejlesztés-rendezés humánus, szakmailag elkötelezett útjáról.

Bővebben...


A cégek tervezési jogosultságáról

2013. augusztus 28.


Az építésügyi hatóság az építési vagy bontási engedély iránti kérelem elbírálása során, helyszíni szemle megtartása mellett egyebek mellett vizsgálja, hogy a tervezőként megjelölt személy (ideértve a társtervezőt, szakági tervezőt is) jogosult-e a kérelemben megjelölt építési tevékenységgel kapcsolatos építészeti-műszaki tervezésre.

Bővebben...


Emlékmentés 2.0

2013. augusztus 12.
75 tablóból álló szabadtéri tárlatot rendezett a Városi Képtár a 2013-as Szent István Emlékév tiszteletére. Az "Emlékmentés 2.0 - Székesfehérvár fejlődése az 1930-as években" című kiállítás képei a Felsővárostól a Belvároson át egészen Maroshegyig láthatóak. A tárlat megnyitóján beszédet mondott Csutiné Schleer Erzsébet építész is, mely gondolatok a fehervar.net oldalán ITT olvashatóak.


További részletek találhatóak a szekesfehervar.hu hírportálon ITT.


Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Megyei Építészek Kamarája