A cégek tervezési jogosultságáról

2013. augusztus 28.


Az építésügyi hatóság az építési vagy bontási engedély iránti kérelem elbírálása során, helyszíni szemle megtartása mellett egyebek mellett vizsgálja, hogy a tervezőként megjelölt személy (ideértve a társtervezőt, szakági tervezőt is) jogosult-e a kérelemben megjelölt építési tevékenységgel kapcsolatos építészeti-műszaki tervezésre.

Bővebben...


Emlékmentés 2.0

2013. augusztus 12.
75 tablóból álló szabadtéri tárlatot rendezett a Városi Képtár a 2013-as Szent István Emlékév tiszteletére. Az "Emlékmentés 2.0 - Székesfehérvár fejlődése az 1930-as években" című kiállítás képei a Felsővárostól a Belvároson át egészen Maroshegyig láthatóak. A tárlat megnyitóján beszédet mondott Csutiné Schleer Erzsébet építész is, mely gondolatok a fehervar.net oldalán ITT olvashatóak.


További részletek találhatóak a szekesfehervar.hu hírportálon ITT.


A lakásépítési piacról

2013. augusztus 04.
A héten adta ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a lakásépítési piac legmeghatározóbb adatait, vagyis az építési és használatbavételi engedélyekre vonatkozó legfrissebb számokat. Ez a két mutató szemlélteti, hogy hogyan teljesített a lakásépítési piac az előző időszakhoz képest, vagyis növekedés, stagnálás, vagy csökkenés látható (használatbavételi engedélyek száma), illetve az építési engedélyek számán keresztül mutatja, hogy a jövőben milyen aktivitásra számíthatunk az új építésű lakások területén.


További részletek a portfolio.hu oldalán ITT találhatóak.

Sziget a panelrengetegben

2013. július 29.


 Ilyen volt... (1978)                                      ....ilyen lett (1989)

Negyedszázada még kisipari műhelyeket, kisvendéglőt, múzeumot, az épületek hangulatához, méretéhez illő hasznos funkciókat álmodtak a székesfehérvári Rác utcai parasztházakba a műemlékegyüttes helyreállítói, ma már azonban kihalt utcát talál az arra járó.

További érdekességek olvashatóak Székesfehérvár kulturális honlapján, a Fehervar.net aktuális oldalán ITT.

Ügyviteli szünet

2013. július 23.
Kedves Kolléganők, Kollégák!

Kamaránk 2013. augusztus 01-25-ig ügyviteli szünetet tart.
Természetesen sürgős esetekben a honlapon található elérhetőségeken (e-mail, fax, elnök mobilszám) megtalálhatóak vagyunk, de az esedékes jogosultsági megújításokat még július hónapban szíveskedjetek elintézni!
Köszönettel: Németh László - Jó nyaralást!

 

Új rendelet az építési termékekről

2013. július 16.

A mai napon kihirdették a Kormány 275/2013. (VII. 16.) számú rendeletét az építési termék építménybe történő betervezésének és beépítésének, ennek során a teljesítmény igazolásának részletes szabályairól.
A rendelet kihirdetését követő 3. napon lép hatályba.

A Magyar Közlöny 122. számának aktuális része a mellékletben található:

Kihirdették a "Szakmagyakorlási Kódexet"

2013. július 13.
A Magyar Közlöny 119. számában (2013.07.11.) kihirdették a Kormány 266/2013. (VII. 11.) számú rendeletét (az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről), melynek tervezetét "Szakmagyakorlási Kódex" néven már megismerhettük.
Az alapvetően 2013. 08.01-től, illetve 2014.01.01-től hatályos kormányrendelet a szakmagyakorlási tevékenységet  egységes szerkezetben szabályozza a jogosultságokhoz kapcsolódó kérdésekben.
Az összeférhetetlenség tekintetében egyértelműbben fogalmaz, a cégek jogosultságára vonatkozóan is rendelkezik.
A 2014.07.01-től hatályos rész elsősorban az elektronikus ügyintézésre vonatkozik.

A Magyar Közlöny 119. számának aktuális része a mellékletben található:


Az építőipari kivitelezési tevékenység új előírásai

2013. július 03.

Az Étv. és az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló kormányrendelet januári átfogó módosításai után néhány hete hirdették ki az építőipari lánctartozás megakadályozását célzó új törvényt és kormányrendeletet, amelyek további szigorításokat vezetnek be a kivitelezéshez kapcsolódó kötelezettségek terén.

Változnak a januárban szigorított szakmagyakorlási szabályok, illetve július 1-jétől alkalmazni kell az építési termékek forgalmazásának új, harmonizált feltételeit meghatározó 305/2011/EU rendelet (CPR) előírásait is.

Bővebben...


Pro Architectura-díj 2013

2013. június 27.
Az Országos Főépítészi Iroda pályázatot hirdet a 2013. évi Pro Architectura-díj elnyerésére. A Pro Architectura-díj a kiemelkedő építészeti alkotás létrehozásában kifejtett építész-tervezői tevékenységért adományozható miniszteri elismerés. Évente 5 db adományozható, több alkotó esetében megosztva is.
A pályázati anyagok beérkezésének határideje: 2013. augusztus 9.
További részletek, pályázati feltételek a mellékletben:

Partnereink

Társkamarák

©2012 | Fejér Megyei Építészek Kamarája